Kinetoza odnosno bolest kretanja naziva se još i bolešću putovanja ili morskom bolešću, a naziv potječe od grčke riječi kinéo, što znači okrećem, vrtim, gibam.

Osobe koje pate od kinetoze osjećaju tijekom putovanja neugodne simptome poput mučnine, vrtoglavice, nagona za povraćanjem ili samog povraćanja. Simptomi su često praćeni naglom pojavom hladnog znoja i padom krvnog što im predstavljaju popriličan problem.
Navedeni simptomi javljaju se pri vožnji brodom, automobilom, autobusom, zrakoplovom, vlakom. Pojedine osobe mogu osjetiti simptome kinetoze samo u jednoj vrsti prijevoznog sredstva, primjerice automobilu, dok ih u ostalim prijevoznim sredstvima ne osjećaju. Bolest kretanja nastaje kada sustav za ravnotežu smješten u unutarnjem uhu prima drugačije podražaje od ostalih receptora, prvenstveno vidnih. To se događa prilikom stalnih promjena kretanja u smislu ljuljanja, poskakivanja, ubrzavanja i usporavanja koja se ne mogu vidjeti već samo osjetiti. Primjerice, kod osobe koja je zatvorena u brodskoj kabini, centar za ravnotežu reagira na ljuljanje broda i udare valova, iako to oči ne vide. Na takav nesklad u osjetnim informacijama središnji živčani sustav reagira aktiviranjem centra za mučninu i povraćanje u mozgu.

Osobe koje pate od kinetoze trebaju prije puta poduzeti određene mjere kako bi izbjegle tegobe: pokušati uskladiti pravac kretanja s pogledom, izbjegavati čitanje ili slične aktivnosti koje odvlače pogled od prozora, izbjegavati prije i za vrijeme putovanja jake mirise i tešku hranu, poboljšajti ventilaciju. Osim ovih općih mjera, pojava simptoma bolesti kretanja može se spriječiti i uzimanjem lijekova prije puta.

Srećom, za sve one koji iz bilo kojeg razloga ne žele konzumirati lijekove, može pomoći i aromaterapija. Neugodne simptome kinetoze može ublažiti ili potpuno prevenirati suha inhalacija kvalitetnog eteričnog ulja paprene metvice (Mentha piperita). Kapnemo 1-2 kapi eteričnog ulja paprene metvice na papirnatu maramicu i duboko udišemo tijekom pola sata prije početka putovanja. Isto ponoviti, prema potrebi, i tijekom vožnje. Paprena metvica djeluje spazmolitično na glatke mišiće probavnog sustava i jedno je od najučinkovitijih ulja za ublažavanje tegoba poput mučnine. Zbog svog pozitivnog djelovanja na središnji živčani sustav ublažava mentalni umor te djeluje stimulirajuće i tonizirajuće. Podiže krvni tlak.

Jednostavno i učinkovito.

Na kraju treba napomenuti da se uporaba eteričnog ulja paprene metvice zbog visokog udjela alkohola mentola (28- 46%) i ketona mentona (16-36%) u kemijskom sastavu, ne preporuča osobama koje pate od visokog tlaka, trudnicama, dojiljama i djeci do šeste godine starosti.