Smilje (lat. Helichrysum italicum (Roth) G. Don., syn. H. angustifolium (Roth) Briq. & Cavill.) višegodišnja je grmolika biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). U narodu se još naziva cmilje, žuto smilje i marjetica. Smilje je poznato i pod nazivom Immortelle te Everlasting flower, Besmrtni odnosno Vječni cvijet. Botanički naziv smilja potječe od grčkih riječi helios što znači sunce i chrysos što znači zlato, a autor imena vjerojatno je bio inspiriran izgledom biljke u vrijeme cvatnje. Rod Helichrysum obuhvaća oko 600 vrsta koje rastu na području Afrike, Australije, Madagaskara, zapadne Azije. Samo u južnoj Africi raste oko 250 vrsta roda Helichrysum.

H. italicum raste samoniklo na suhom i stjenovitom terenu diljem Mediterana. Morfološki i anatomski gledano, građa vegetativnih organa biljke smilja prilagođena je životu u uvjetima aridnog staništa, staništa koje obiluje velikim brojem sunčanih sati, a tlo je siromašno vodom i biljnim hranjivima. Smilje je grmolika biljka koja naraste do 60 cm visine, razgranatih stabljika koje nose sitne dlakave listove zeleno-srebrnkaste boje te cvat sastavljen od više sitnih cvjetova intenzivno žute boje. Cvate od kraja svibnja do srpnja. Smilje je dvodomna biljka što znači da razlikujemo biljku koja nosi ženske cvjetove i biljku koja nosi muške cvjetove. Cvat zadržava svoju, nešto blažu, boju i nakon sušenja zbog čega je smilje i prozvano besmrtnim ili vječnim cvijetom te ga cvjećari često koriste u suhim cvjetnim aranžmanima.

Berba smilja za proizvodnju eteričnog ulja odvija se u vrijeme cvatnje, u ranim jutarnjim satima kad je koncentracija eteričnog ulja u cvjetovima najviša. Ubrani se cvjetovi destiliraju vodenom parom, a destilirati se moraju u roku od 24 sata jer koncentracija eteričnog ulja ubrzano opada nakon branja. Cvijet sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05%) što znači da je za proizvodnju kilograma eteričnog ulja potrebno ubrati više od tone cvjetova. Zbog delikatnosti procedure proizvodnje, cijena eteričnog ulja smilja je visoka. Miris eteričnog ulja smilja je dubok, topao, cvjetni, intenzivan, biljni te podsjeća na pokošeno sijeno. Obilno se koristi u parfemskoj i kozmetičkoj industriji.

Kemijski sastav eteričnog ulja vrlo je složen, a visina koncentracije pojedinih sastavnica ovisi o pedoklimatskim uvjetima staništa. Glavnu sastavnicu čini ester (25-50%) neril-acetat. Od ostalih sastavnica u eteričnom ulju smilja nalaze se seskviterpeni (-kariofilen, ϒ-kurkumen), zatim monoterpeni (-pinen, -pinen, d-limonen), alkoholi (linalol, geraniol, nerol, furfurol), fenoli (eugenol), oksidi (1,8-cineol) te ketonima slični spojevi, diketoni (italidioni, -diketoni). Italidioni (i -diketoni) kemijski su spojevi karakteristični za smilje te se ne nalaze u drugim biljnim vrstama, a smilju daju golemu regenerativnu moć. Osim ovih glavnih sastavnica, eterično ulje smilja sadrži još više od stotinu sastavnica u tragovima, a sve ga zajedno čine vrlo ljekovitim i sigurnim za primjenu.

Zbog svojeg jedinstvenog sastava smilje djeluje snažno regenerativno obnavljajući oštećena ili stara tkiva, snažno protuupalno umirujući postojeća upalna stanja, djeluje analgetično, anestetično i spazmolitično pa olakšava grčeve i bol u mišićima nakon napora, zatim antihematomatično, antikoagulantno, antialergijski, antidepresivno, sedativno, imunostimulirajuće, ekspektorirajuće, antiseptično. Prema tome, primjena eteričnog ulja smilja indicirana je u tretmanu hematoma i varikoznih vena s mogućnošću stvaranja krvnih ugrušaka, upale i bolnih mišića, neuralgije, išijasa, reumatoidnog artritisa, psorijaze, dermatitisa, ekcema, alergija, astme, opeklina, ogrebotina, rana, svježih i starih ožiljaka, strija, bora, akni, virusnih i bakterijskih infekcija, nesanice, mentalne i emocionalne iscrpljenosti, kroničnog umora, anksioznosti. Njegujući i smirujući, smilje će umanjiti strah, razdražljivost i mentalni nemir. Pomoći će raspetljati emotivne čvorove i zacijeliti prošle emocionalne traume.

Kao nusprodukt destilacije smilja vodenom parom nastaje cvjetna vodica ili hidrolat koji također ima visokovrijedna terapeutska svojstva. Hidrolat smilja drugačijeg je kemijskog sastava od eteričnog ulja pa njime dominiraju ketoni, alkoholi i 1,8-cineol. Njegovo je djelovanje analgetično, antikoagulantno, antihematomatično, regenerirajuće, antiinfektivno, protuupalno, ekspektorirajuće, lipolitično, mukolitično, sedirajuće. Pomaže umanjiti izražajnost svježih ožiljaka, brže cijeljenje rana, masnica i upalnih stanja kože, djelotvoran je kao vodica za ispiranje usta i grgljanje u tretmanu gingivitisa i parodontoze te grlobolje. U njezi kože lica pogodan je kao tonik za čišćenje lica u tretmanu zrele i umorne te suhe i osjetljive kože, često u kombinaciji s drugim hidrolatima sličnog djelovanja.

Prije no što je proizvodnja eteričnog ulja postala uobičajena smilje se maceriralo u biljnim uljima poput maslinovog ili bademovog jer se eterična ulja dobro otapaju u biljnim uljima. Danas je macerat smilja nemoguće kupiti u slobodnoj prodaji, nego ga povremeno i u malim količinama rade aromateraputi i zaljubljenici u aromaterapiju koji proučavaju fitoaromaterapeutsku literaturu ili održavaju običaje predaka. Macerat smilja primjenjuje se ponajprije u kozmetici za njegu zrele i suhe kože te kože sklone upalama raznog podrijetla. Može se primjenjivati samostalno ili u uljnim mješavinama u kombinaciji s drugim hladno prešanim biljnim uljima aromaterapijske vrijednosti i eteričnim uljima te u izradi krema za lice ili losiona za tijelo.

Priprema macerata obavlja se u vrijeme cvatnje i berbe smilja. Vršni dijelovi biljke ili samo svježi cvjetovi malo se zgnječe rukama ili u mužaru kako bi se smanjio volumen biljne sirovine i potaknula ekstrakcija te se njome napuni čista staklena posuda koja će poslužiti maceriranju idućih nekoliko tjedana. Sirovina se prelije hladno prešanim biljnim uljem (suncokretovim, bademovim, maslinovim, sezamovim, uljem koštica marelice, pšeničnih klica ili divlje ruže) tako da je sloj ulja dva do tri prsta iznad biljne mase i zatvori poklopcem. Posuda se ostavlja na suncu otprilike šest tjedana te se svakodnevno protresa. Tijekom maceracije dolazi do raspada biljnih staničnih struktura te prijelaza eteričnih ulja u biljno ulje. Nakon završetka maceracije dobivena se smjesa dva puta filtrira s pomoću višeslojne čiste gaze, a zatim i s pomoću papira za filtriranje te se puni u sterilizirane boce izrađene od tamnog stakla i čuva na hladnom i tamnom mjestu.

Napomena: Trudnice i dojilje trebale bi se prije svake primjene eteričnih ulja savjetovati s aromaterapeutom.